fbpx

Les Clementines a la Gastronomia

Les Clementines a la Gastronomia

Les Clementines a la Gastronomia

Encara que encara queden un parell de mesos perquè estiguin de temporada, avui em va venir de gust menjar una clementina, així que vaig consultar el temps de recol·lecció a aquesta zona i una cosa porta a l’altra i ara conec una mica més sobre les clementines a la gastronomia. La clementina és el fruit del clementino(Citrus clementina), un arbre híbrid entre el mandariner i taronger.

El clima mediterrani i el sol són ideals per al cultiu d’aquests cítrics. Requereix uns hiverns càlids, sense gelades, amb temperatures mínimes de 12 °C, per a permetre un envelliment lent de la pell de la fruita.

Es classifiquen pel nombre de llavors, les clementines sense llavors tenen menys de dues, les clementines seques entre dues i deu, i les clementines amb llavors més de deu. D’altra banda també es classifiquen segons la seva varietat, comuna, de Còrsega, d’Espanya i de Monreal.

 

Breu història de les clementines

Es considera que la clementina es va originar a partir d’un encreuament natural a Algèria, a la fi de segle XIX. El seu descobridor va ser un pare clement (Vicent Rodier), va trobar un arbre diferent a la població de mandariners del jardí que cuidava en un orfenat de Misserghin, una població pròxima a Orày (Algèria), ell va ser el que li va donar nom a aquesta dolça fruita. L’any 1902 es publicà el primer article a França sobre la clementina en una revista d’horticultura.

 

Propietats nutricionals

És molt important el seu contingut en vitamina C, provitamina A, àcid fòlic, potassi i magnesi. Afavoreix l’absorció de ferro dels aliments i intervenen en la formació de col·lagen i combaten els radicals lliures.

Són pobres en sodi pels quals es recomanen per a persones amb hipertensió arterial i afeccions cardíaques.

 

Clementines en la gastronomia

Encara que normalment se la coneix com a fruita de taula, des de fa ja temps els xefs estan experimentant amb ella servint-la en amanida, saltades amb verdures, amb peix, com a àcid per a un escabetx.

Per descomptat són molt més coneguts els sucs, gelats, confitures i postres a base de clementina.

 

Foto | Flickr
En Directo al Paladar | Sorbete de mandarina. Receta
En Directo al Paladar | Pastel jugoso de mandarina. Receta